Klassisk Smörgåstårta

Fyllning
1 pk    leverpastej
grädde
1 pk    fjällbrynt original/naturell mjukost
ca 3 dl färdigskalade räkor
1 pk    skinka
majonäs

Dekoration
citron
gurka
räkor
skinka
ägg
rom röd/svart
dill
grönsallad
gravlax

Den ultimata smörgåstårtan blir absolut godast om den får stå och dra sig under natten.
Därför brukar jag göra själva fyllningen och tårtan på samma gång men låta bli att dekorera den fram tills dess att man ska käka den.
Men för er som vill käka den nu,nu!!!
Funkar ju det med :)

Så här gör du

1) Mosa 1 pk leverpastej ihop med lite grädde så att pastejen blir lätt och smidig att bre.

2) Skiva nästan all skinka till tärningar. (spara lite till dekor)

3) Ta 1/3 av mjukosten och blanda med skinka tärningarna.

4) Blanda sedan hälften av den resterande mjukosten med lite majonnäs och dom färdig skalade räkorna.

5) Lägg ut 6 skivor vitt bröd på en bricka eller 2 landgång.

7) Bre första lagret med leverpastejen, lägg på nytt lager av bröd.

8) Bre nu ett lager av skinkblandning och lägg sedan nytt lager av bröd.

9) Bre nu ännu ett lager av leverpastej och lägg på ett nytt lager av bröd.

10) Bre på räkblandningen och lägg på sista bröd lagret.

11) Blanda nu sista mjukosten med majonnäs.

12) Täck taket och alla kanter med mjukost och majonnäs röran, ställ sedan smörgåstårtan i en sluten plast påse i kylen under natten.

Sen är det bara att dekorera med allt som fantasin bjuder på :)

Share this article!

Kommentarer

  1. Hej
    Kan inte du skicka en sådan smörgåstårta åt mig på posten!
    Grymt bra fotograferat också!
    / Sami

  2. Älskar att göra smörgåstårtor, så betalar du för den så :P Kan ju dock inte lova att fraktgubbarna levererar den i samma skick ;)

  3. Är det något jag är svag för så är det just smörgåstårtor !
    Riktigt snygga bilder och just nu vattnas det i munnen på mig :P

  4. Jag skrattar ihjäl mig! Skulle in och fråga om du inte kunde göra en smörgåstårta till mig så läser jag här att flera står på tur, hihi. Ser så gott ut. Fördelen är väl att vi bor i samma stad! :) Om jag inte misstar mig? Så för min del är det kanske inte helt omöjligt? :o

    • Jag älskar ju att göra smörgåstårtor och dekoration är ju bara så roligt ! Ända problemet med att fixa på beställning är tyvärr att det finns en del oseriösa och sen har jag ju inte heller något företag :( Men i övrigt hade jag gärna gjort en :D

  5. Hej igen – jag gillar det jag läser här (läser ut både det och detta av bloggar… kan här nämnas) men hinner tyvärr inte umgås i sociala ”program” och måste passa mot Smörgåstårtor eftersom numera alltför sällan möter en ”calori” som inte gillas. Ha det nu så trevligt. Hör av mig då och då. Mvh

  6. Så gott det ser ut!

  7. Hur många portioner blir det av smörgåstårtan? :)

    • Hej Linn!
      Oj, svårt det där, jag skulle gissa på 10-12 portioner.
      Beroende på hur glada folk i smörgåstårta ;)

      I min familj brukar hela gå åt även om vi är 7-8 personer och dom flesta vill alltid ta en andra gång.

      Hoppas mitt lummiga svar varit till någon hjälp :)

  8. Oj vad fint och gott. Alltså 1pkt skinka hur mycket är det? Och vilken sort? Vad är det för mjukost? Tub, låda,gram? Är det bara jag som vill ha det tydligt här eller he he..

    • Hej Karin!

      Jag gjorde faktiskt denna tårtan för några helger sedan och förbluffades över hur otydlig jag varit när jag dubbelkolla receptet!
      Men nu har jag gått in och redigerat det en aning.

      Hoppas det hjälper dig :)

      Mvh /// Matilda

Lämna en kommentar

*